Digital Art 1966

Fotografia 7305

Sztuka tradycyjna 3300

Szukaj

• rokoko5 w Artveo
    1
    Link  zwiń  rokoko5 28.12.2011, 13:44

Skoro moja sugestia dotycząca uzasadniania słownego polubień i ocen pozostała bez echa (a szkoda, bo to skłania do myślenia, prowokuje dyskusję i uczy odpowiedzialności za słowo), to może by zastosować gradację tego "lubię". Proponuję na ten przykład :-) następującą trzystopniową gradację ocen: 1. bardzo lubię (praca wyróżniająca się pod każdym względem -odpowiednik 9-10 pkt.) 2. lubię - (praca o dobrym ogólnym wrażeniu artystycznym 6-8 pkt. 3. lubię inaczej (5 pkt. i poniżej) - Jeżeli macie jakieś inne pomysły, które mogłyby na nowo ożywić ten fajny portal, to uważam, że warto je poddać pod dyskusję... ;-)

• touanda w Artveo
      2
      Link  zwiń  touanda 28.12.2011, 22:07

Ja jestem jednak zwolenniczką słownego uzasadnienia swoich ocen, tak też staram się robić. słowny komentarz nie tylko pokazuje,co podoba się odbiorcy ale jest też cenną wskazówką dla twórcy.Co ważne nie powinniśmy bać się pisać komentarzy o tym, nad czym twórca powinien popracować, aby prace kolejne były jeszcze lepsze w odbiorze. taka konstruktywna ocena jest bardzo przydatna. na swoim przykładzie wiem,że daje to dużo dobrego, motywuje do rozwoju i uczy pokory i dystansu do siebie. Przykre by było, gdyby to miejsce stało się głuchym obszarem, gdzie jedynie "polubimy" swoje dzieła.tak niewiele naprawdę potrzeba aby każdy z nas przyczynił się stworzenia żywej,ciekawej atmosfery. Tak sobie pomyslałam,że fajnie byłoby np.zorganizować wystawę tematyczną, np.że w danym dniu tematem przewodnim prac dodawanych jest np."czas", "samotność" itp. fajnie byłoby wówczas zobaczyć jak każdy poprzez swoje techniki i formy oddaje temat ogólny i tworzy się wówczas ciekawa dla odbioru wystawa.co wy na to?

• rokoko5 w Artveo
        1
        Link  zwiń  rokoko5 28.12.2011, 22:53

Zgadzam się z tym wszystkim całkowicie, bo taki był właśnie cel podjęcia prze ze mnie tej dyskusji... A ten powyższy mój wpis był nieco przewrotny, bo miał na celu sprowokować do dyskusji te osoby, które lubią pochlebstwa (niekoniecznie zasłużone) oraz te najczęściej chadzające na skróty (zarówno w słowie, jak i swoim procesie tworzenia). Osobiście bardzo lubię wymieniać się doświadczeniami z innymi uczestnikami portali, które funkcjonują pod ogólnym sztandarem "sztuka"... Bardzo dziękuję za ten wspaniały głos w dyskusji i zachęcam też innych do wyrażenia swojej opinii...:-)

• narya w Artveo
      2
      Link  zwiń  narya 29.12.2011, 16:04

Hmm... zgadzam się z Wami co do tych komentarzy, ale tak prawdę mówiąc to nie wiem czy kiedykolwiek udałoby się to wyciągnąć na przyzwoity poziom. Żeby móc pisać konstruktywne komentarze trzeba troszkę się znać na materii, a nie lać bezsensownie wodę albo, co gorsza, ograniczać się do krótkiego ''fajne, oby tak dalej''. Dlatego też bardziej irytuje mnie fakt, iż niektórzy klikają bez ustanku w te ''10''-tki (szczególnie jeśli dane prace są na niskim poziomie) jakby to był festyn dowartościowania... No sorry, ale nie po to mamy skalę 1-10, żeby szastać dziesiątkami na lewo i prawo, nie patrząc nawet jaką pracę mamy przed nosem. To tak nawiasem mówiąc... A jeśli chodzi o to ''lubię''... Cóż, jak na moje oko to ten guzik spełnia podobną rolę do ''fav'a'' na DA i nic więcej. Albo daną pracę się lubi albo nie, proste. Rozdrabnianie się co do odbioru można uwzględnić w komentarzu, no ale tutaj potrzeba troszkę czasu i konstruktywnego wyrażenia, na jaki niestety nie wszyscy mają chęć. Osobiście, ostatnimi czasy, nie mam wolnej chwili żeby na spokojnie usiąść, oglądnąć i skomentować prace innych... Codzienny rozgardiasz na studiach mi na to nie pozwala, dlatego też jestem zmuszona do ograniczenia się do sławetnego guzika ''lubię'', jeśli w ogóle mam możliwość wdepnięcia na artveo. Co do propozycji... jedyne co można zrobić to ożywić ludzi, którzy tu zaglądają, a nie mechanikę strony :). Albo raczej ludzie powinni ożywić się sami i powinni spróbować przejąć inicjatywę co do udziału w życiu portalu bez uciekania się do nowych form oceniania prac... ;). No ale to już zależy od nas samych :)

• rokoko5 w Artveo
        1
        Link  zwiń  rokoko5 29.12.2011, 18:44

No tak, ale jak te komentarze byłyby obowiązkowe, to z tej całej masy mniej konstruktywnych i bardzo powierzchownych, znajdą się bez wątpienia też takie, które mogą coś cennego wnieść... A obecnie, a dokładnie, od wprowadzenia tego "lubię", jest ich niestety, jak na lekarstwo...:-( A wracając do tej znajomości materii, to absolutnie się z tym nie zgadzam, ponieważ tworzymy najczęściej z naszej wewnętrznej potrzeby, i nie dla profesorów i krytyków, a dla zwykłych ludzi, u których określone obrazy, utwory muzyczne, itp., wywołują określone emocje... A mnie znacznie mniej irytują te dziesiątki niż te "lubię", bez komentarza... To tak, jakby ktoś stanął przed moim obrazem i widząc, że stoję w pobliżu, powiedział o nim: "ale ładne", po czym odkręcił się na pięcie i poszedł... Nie jestem aż tak impulsywny, ale działa to na mnie, jak płachta na byka ;-). -Na Boga, jeżeli nie masz czasu dokładniej się przyjrzeć, to lepiej nic nie mów, albo kupuj! A jeżeli chodzi o poziom artystyczny danego dzieła, to jest rzecz bardzo względna.... Mnie na ten przykład o wiele bardziej cieszy i daje potężnego kopa do dalszej pracy twórczej, gdy wystawię daną pracę na jakiejś wystawie zbiorowej z ceną raczej zaporową (bo jeszcze mi się nie opatrzyła i niekoniecznie chcę się jej pozbyć) i zostaje kupiona, niż pochwały fachowców dotyczące mojego warsztatu, które się już w moim przypadku z lekka zdewaluowały... Zmierzam do tego, że ludzie sami się nie ożywią, bo z reguły lubimy iść na łatwiznę, a od nadmiernej ilości polubień, to co najwyżej mogą wpaść w takie samouwielbienie, że spoczną na laurach... Jeżeli chodzi natomiast o czas wolny, to nikt nie ma go zbyt wiele (i to jest niestety odwrotnie proporcjonalne do wieku), ale to jest już inna bajka, a zatytułowana: właściwa organizacja pracy. A ponieważ trochę już żyję, jestem w artveo niemal od początku jego istnienia, to intuicyjnie czuję, że takie mobilizowanie ludzi do częstszego korzystania ze słowa pisanego, nikomu nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie: może stanowić dobry impuls do ożywienia tego miejsca, które od początku darzę dużą sympatią. Tak, że zdecydowanie obstaję przy opinii touandy. A tak na marginesie, to gratuluję Ci mądrej decyzji dotyczącej studiów na ASP i życzę, jak najlepszych wyników w procesie edukacyjnym, nieustającej weny twórczej oraz dużych pokładów wrażliwości, pokory, spostrzegawczości oraz ogromnej siły w pokonywaniu kolejnych szczebelków artystycznego wtajemniczenia... :-)

• narya w Artveo
          1
          Link  zwiń  narya 29.12.2011, 19:12

Temat rzeka... Po części się zgadzam, po części nie, ale w obydwu przypadkach dostosuję do nowości na portalu bez żadnych sporów i uszanuję zdanie innych ;). A sztuka jak to sztuka, do jednych dociera, a do drugich nie :).

Dzięki wielkie! Będę się starać aż do samego końca studiów i jeszcze dłużej... bo w końcu człowiek się uczy całe życie :)

• rokoko5 w Artveo
            1
            Link  zwiń  rokoko5 29.12.2011, 19:29

Ok., rośnij duża... ;-) Jestem przekonany, że nam wstydu nie przyniesiesz...:-) Pozdrawiam... :-)